Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekházi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
323
1/1*2+1/2*3+1/3*4+…+1/2023*2024=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Bár nem hiszem, hogy ez általános iskolás feladat, én ilyet alkalmaznék:

`1/((n-1)*n)` = ?

Ezeket a feladatokat (a másik kettőt is) így érdemes megoldani:

`1/((n-1)*n)` = `A/(n-1)+B/n` = `(A*n+B*(n-1))/(n*(n-1))`

A+B=0

-B=1

A=1

`1/((n-1)*n)` = `1/(n-1)-1/n`

Ha tehát felbontod a tényezőket, ki fog esni mind, kivéve az első és az utolsó, így marad:

`1/1-1/2024` = `2023/2024`
1