Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyors valasz

Főoldal » Általános iskola » Matematika
350
gondoltam egy számot. Hozzádtam 15-öt majd az így kapott számot megszoroztam 3-mal és így 9-et kaptam. melyik számra gondoltam?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat megoldását!


A gondolt számot jelöljük x-szel.

A feladatban megadott műveletek alapján felírjuk az egyenletet, majd levezetjük:

(x + 15) • 3 = 9 /zárójelfelbontás
3x + 45 = 9 /–45
3x = –36 /:3
x = –12

Tehát a gondolt szám a –12.


Ellenőrzéskor az x értékét behelyettesítjük az eredeti egyenletbe:

(–12 + 15) • 3 = 9
3 • 3 = 9
9 = 9

Tehát a megoldásunk helyes!
0