Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
382
Egy oldat összesen 20,0 gramm tömegű kálium-kloridot és kálium-bromidot tartalmaz oldott állapotban. Az összes sónak hány w%-a és hány x%-a kálium-klorid, ha a sóoldathoz
öntött ezüst(I)-nitrát-oldat hatására 36,7 gramm tömegű csapadék válik le?
köszi a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Egyenletek:

`AgNO_3` + `KCl` `to` `ul(AgCl)` + `KNO_3`

`AgNO_3` + `KBr` `to` `ul(AgBr)` + `KNO_3`

`M_(KCl)` = 74,56 `g/(mol)`

`M_(KBr)` = 119 `g/(mol)`

`M_(AgCl)` = 143,32 `g/(mol)`

`M_(AgBr)` = 187,77 `g/(mol)`

20 g az anyag, legyen x g KCl és 20-x g KBr. Ezek molban:

`x/74.56` mol KCl, keletkezik ugyanennyi mol `AgCl`, ami `(143.32*x)/74.56` g.

`(20-x)/119` mol KBr, keletkezik ugyanennyi mol `AgBr`, ami `(187.77*(20-x))/119` g.

A felírható egyenlet:

`(143.32*x)/74.56+(187.77*(20-x))/119=36.7`

Megoldod.

x = 14,93

20 g keverékben van 14,93 g KCl

100 g keverékben van `100/20*14.93` = 74,65 g KCl, erre nézve ennyi tömeg%-os a keverék, 100-74,65 tömeg% a másik.

A mol%:

`14.93/74.56` mol KCl van a keverékben és `(20-14.93)/119` mol KBr.

Ezt kiszámolhatod, összeadod,

0,2 mol KCl és 0,0426 mol KBr, az összege 0,2426 mol

0,2426 mol keverékben van 0,2 mol KCl

100 mol keverékben van `100/0.2426*0.2` = 82,44 mol% KCl.

100-82,44 = 17,56 mol% KBr.

Az összes sónak.
1