Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtan,műveletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
454
Egy autó a 120 km-es út első felét 60 km/h, a második felét 120 km/h átlagsebességgel tette meg.
Mekkora volt az egész úton az átlagsebessége?
90km/h v 100 km/h v 80 km/h v 75 km/h v 95 km/h
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rövid válasz: Harmonikus közép

`2/(1/120+1/60)` = 80 `(km)/h`

I.`s/2` utat megtesz 60-nal, akkor az az idő:

`t_2` = `(s/2)/60` = `s/120` h

II. `s/2` utat megtesz 120-szal, akkor az idő:

`t_1=(s/2)/120` = `s/240` h

Az átlagsebesség:

`v=s/(t_1+t_2)` = `s/(s/120+s/240)` = `cancel(s)/((3*cancel(s))/240)` = `240/3` = 80 `(km)/h`
0