Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzetgyök

Főoldal » Középiskola » Matematika
448
Hogyan kell ezeket a legegyszerűbb alakra hozni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Érdemes ismerni a hatványozás, gyökvonás azonosságait.

`root(4)(x)` = `x^(1/4)`

`root(3)(x^5)` = `x^(5/3)`

`root()(x)` = `x^(1/2)`

Azonos alapú hatványok szorzata: a kitevőket összeadjuk.

= `x^(1/4+5/3+1/2)` = `x^((3+20+6)/12)` = `x^(29/12)` = `root(12)(x^(29))` = `x^2*root(12)(x^5)`

A másik feladatnál belülről haladj kifelé:

`root(4)(x*root(3)(x^2*root(5)(x)))` = `root(4)(x*root(3)(x^2*x^(1/5)))` = `root(4)(x*root(3)(x^(2+1/5)))` = `root(4)(x*root(3)(x^(11/5)))` = `root(4)(x*x^(11/15))` = `root(4)(x^(1+11/15))` = `root(4)(x^(26/15))` = `x^(13/30)` = `root(30)(x^13)`
1