Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérem valaki tudna segíteni ebben a 10.-es gyakorló feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
358
Egy számtani és egy mértani sorozat első tagja 1, és hatodik tagja -1. Mekkora pozitívn esetén lesz az első n tag összege mindkét sorozatban ugyanakkora?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nézzük először a számtani sorozatot:

`a_1` = 1

`a_6` = `a_1+5*d` = -1

`1+5*d=-1`

`5*d` = -2

`d=-2/5`

A mértani sorozat:

`b_1` = 1

`b_6` = `b_1*q^5` = -1

`q^5=-1`

`q=-1`

A számtani sorozatösszeg:

`S_n=(a_1+a_n)*n/2` = `2*a_1+(n-1)*d)*n/2` = `(2*1+(n-1)*(-2/5))*n/2` = `-1/5*n^2-6/5*n`

A mértani sorozatösszeg:

`S_n=b_1*(q^n-1)/(q-1)` = `1*((-1)^n-1)/(-2)` = `-(-1)^n/2+1/2`

Az utóbbi összeg értéke (bár erre az elején is rá lehet jönni) 1 vagy 0. Páratlan n esetén 1, páros n esetén 0.

I. Ha az összeg 0, akkor

`1/5*n^2-6/5*n=0`

`1/5*n*(n-6) = 0`

`n_1=0`

`n_2=6`

n értéke pozitív egész, így a nulla nem megoldás, a 6 viszont megoldás.

II. Ha az összeg -1, akkor

`1/5*n*(n-6)=-1`

`n^2-6n+5=0`

`(n-1)(n-5)=0` `to` `n_1=1` és `n_4=6`

Három megoldás van: 1, 5 és 6.

Ellenőrizzük

Az 1-et gondolom nem kell, mindkettőnek első tagja 1.

II. `a_1=1` ; `a_5=1-4*2/5` = `-3/5`

`S_5` = `(1-3/5)*5/2` = 1

Páratlanra a mértani sorozatösszeg 1, de ellenőrizheted.

III.

`S_6=(1+(-1))*6/2` = 0

Párosra a mértani sorozatösszeg nulla.
1