Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasábok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
398
egy négyzet alapú hasáb alapjának területe 196cm3 , magassága 20cm. Mekkora a hasáb felszíne és térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat megoldását!


A négyzetalap területének képlete:
T = a • a, tehát
196 cm² = 14 cm • 14 cm

A magasság egyben a hasábot határoló egybevágó téglalapok hosszabb éle, tehát
b = 20 cm


A hasáb felszínének kiszámítása:

a hasábot határoló 2 egybevágó négyzetlap és 4 egybevágó téglalap területének összege, tehát

A = 2 • a • a + 4 • a • b
A = 2 • 14 cm • 14 cm + 4 • 14 cm • 20 cm
A = 2 • 196 cm² + 4 • 280 cm²
A = 392 cm² + 1120 cm²
A = 1512 cm²


A hasáb térfogatának kiszámítása:

a hasáb 3 élének szorzata, tehát

V = a • a • b
V = 14 cm • 14 cm • 20 cm
V = 3920 cm³
0