Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keresd meg

Főoldal » Általános iskola » Matematika
382
a,b,c válasz a jó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
(Ez nem válasz, hanem hozzászólás a kérdéshez.)

Ha jól tippelek, akkor lemaradt a kép…
0

Csatoltam képet.
0

Az ilyen feladatokkal kapcsolatban mesélte el annak idején a számtan tanárunk, hogy a középkorban az uralkodónak tett szolgálatokat úgy jutalmazták, hogy a kitüntetett annyi földet kapott amennyit egy nap alatt körül tudott szántani.

Matematikailag ez egy négyszög alakú terület volt, aminek a kerülete adott volt, viszont az alakját ügyesen kellett megválasztani, hogy a területe a legnagyobb legyen. Szemléltetésként a csatolt ábrán minden négyszög kerülete ugyanakkora, viszont a területe annak a legnagyobb, amelyik legközelebb áll a négyzethez. Azaz a négyszög két oldalhossza egyenlő.

Az elv ebben a feladatban hasonló, vagyis a két szám szorzata akkor a legnagyobb ha a két szám közti különbség a legkisebb.

Mivel a feladat megfogalmazása nem zárja ki, hogy a két szám egyenlő legyen, ezért páros összeg esetén a legkisebb különbség a `0`.

a) `12 // 2 = 6, maradék \ 0`, tehát a két szám a `6` és a `6`, a szorzatuk pedig `6 * 6 = 36`

b) `20 // 2 = 10, maradék \ 0`, tehát a két szám a `10` és a `10`, a szorzatuk pedig `10 * 10 = 100`

c) `50 // 2 = 25, maradék \ 0`, tehát a két szám a `25` és a `25`, a szorzatuk pedig `25 * 25 = 625`

(Ha valamelyik összeg páratlan volna, azaz a maradék 1 lenne, azt hozzá kellene adjuk a két szám egyikéhez.)
1