Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
408
Egy egyenlőszárú trapéz rövidebb alapja 18 cm, szára 19cm, szöge 71°. Mekkora a másik szöge, kerülete , területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`\hat{BAD} = \frac{360 - 71 - 71}{2} = \frac{218}{2} = \color{red}109^\circ`

`\hat{MAD} = \hat{BAD} - \hat{BAM} = 109 - 90 = 19^\circ`

`AM = \frac{AD * sin \hat{ADM}}{sin \hat{AMD}} = \frac{19 * sin 71}{sin 90} = \frac{19 * 0.945519}{1} = 17.964853 cm`

`MD = \frac{AD * sin \hat{MAD}}{sin \hat{AMD}} = \frac{19 * sin 19}{sin 90} = \frac{19 * 0.325568}{1} = 6.185795 cm`

`CD = AC + DM * 2 = 18 + 6.185795 * 2 = 30.371590 cm`

`K = AB + BC + CD + AD = 18 + 19 + 30.371590 + 19 = \color{red}86.371590 cm`

`T = \frac{(AB + CD) * AM}{2} = \frac{(18 + 30.371590) * 17.964853}{2} = \frac{48.371590 * 17.964853}{2} = \frac{868.988498}{2} = \color{red}434.494249 cm^2`


Ellenőrzésként lásd az ábrán a GeoGebra számításait rózsaszín alapon.
3