Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

113
Definiálja két mennyiség egyenes és fordított arányosságát és mondjon példát ilyen mennyiségekre!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Két mennyiség egyenes arányosságban van, ha az egyik mennyiség növekedésével a másik is ugyanakkora arányban növekszik, illetve az egyik mennyiség csökkenésével a másik is ugyanakkora arányban csökken. Pl.: Az autó által megtett út és az idő, ha az autó állandó sebességgel halad. Ha az autó sebessége `60 \ ("km")/"h"`, akkor 1 óra alatt `60 \ "km"`-t tesz meg, 2 óra alatt `120 \ "km"`-t, és így tovább. Itt az arányossági tényező `60 \ ("km")/"h"`.



Fordított arányosság esetén két mennyiség úgy kapcsolódik egymáshoz, hogy az egyik mennyiség növekedésével a másik arányosan csökken, illetve az egyik mennyiség csökkenésével a másik arányosan növekszik. Pl.: Az azonos munkát végző emberek száma és az elvégzéshez szükséges idő. Ha egy munka elvégzése 10 embernek 5 órát vesz igénybe, akkor 20 embernek ugyanez a munka csak 2,5 órát vesz igénybe, és így tovább. Itt a a `"k"` arányossági tényező 50 mivel `10 \ "ember" * 5 \ "óra"`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 hónapja
0