Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
354
Az alábbi állítás az entrópiára vagy a szabadentalpiára igaz?
Az élő rendszerekben alacsony.

Állíts sorrendbe energiatartalmuk szerint a következőket: etán, etanol, szénhidrát
(a legnagyobb energiasűrűségűvel kezd)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha
`\Delta G = \Delta H - T \Delta S`

És definitíve az élő rendszerek spontán (reverzibilis) folyamatban működnek, akkor az a termodinamika II. fő tétele alapján növelik az entrópiát. Azaz

`\Delta G < 0 , \Delta S > 0`

Tehát az élő rendszerekben jellemzően alacsony a szabadentalpia tag.

Ha az energiatartalom a fajlagos reakciószabadentalpiára utal (amely kémiai reakció során fel tud szabadulni égéskor)
`\Delta_rH_{C_2H_6} = 2 \cdot \Delta_kH_{CO_2} + 3 \cdot \Delta_kH_{H_2O} - Delta_kH_{C_2H_6} `
`\Delta_rH_{C_2H_5OH} = 2 \cdot \Delta_kH_{CO_2} + 3 \cdot \Delta_kH_{H_2O} - Delta_kH_{C_2H_5OH} `
`\Delta_rH_{C_6H_12O_6} = 6 \cdot \Delta_kH_{CO_2} + 6 \cdot \Delta_kH_{H_2O} - Delta_kH_{C_6H_12O_6} `

Habár a képződéshők értéke miatt nem feltétlen triviális (valamint a halmazállapottól is függ), oxigénfeleslegben így a táblázatos értékek alapján (sűrűségeket is figyelembevéve)

`\Delta_rH_{C_2H_6} = ~810 {kJ}/{mol} = 27 {kJ}/g =36 {MJ}/{m^3}`
`\Delta_rH_{C_2H_5OH} = ~1320 {kJ}/{mol} = 28.7 {kJ}/g = 22644 {MJ}/{m^3}`
`\Delta_rH_{C_6H_12O_6} = ~2360 {kJ}/{mol} 26602 {MJ}/{m^3} `

Így a glükóznak a legnagyobb, ezt követi az etanol majd az etán.
0