Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

6 polcos könyvszekrény

Főoldal » Középiskola » Matematika
372
Egy könyvszekrényben 6 polc van. Legalsó polcon 45 könyv van, és a többi polcon hárommal kevesebb, mint az alatta lévőn. Hány könyv van a legfelső polcon és összesen ebben a könyvszekrényben?
Köszönöm előre is a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, sorozatok, számtani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez sima számtani sorozat.

Számtani sorozat egy tagjának általános képlete:
`a_n = a_1 + (n - 1) * d`

Ebben az esetben:
`a_6 = 45 + (6 - 1) * -3 = 45 + 5 * -3 = 45 - 15 = color(red)30`

Számtani sorozat tagjai összegének általános képlete:
`S_n = ((a_1 + a_n) * n) / 2`

Ebben az esetben:
`S_6 = ((45 + 30) * 6) / 2 = (75 * 6) / 2 = 450 / 2 = color(red)225`
2