Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyári geometria feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
418
A pinterest-en találtam rá erre a feladatra. Legyen a képen látható szabályos hatszög oldala 2 egység hosszú.
Bizonyítsuk be, hogy az `ABC triangle` szabályos háromszöget alkot, amelynek oldala `sqrt(3)` hosszúságú. Mennyi lehet az `ABH angle` nagysága? A csatolmány forrása ez: https://hu.pinterest.com/pin/536983955589455071/
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A bizonyítás részét kihagynám, mivel egyértelmű, hogy a belső háromszög szabályos.
Az ABH szög meghatározása egyszerű.
I-től F-ig húzunk egy vonalat, ami a belső háromszög I felőli részét pontosan két részre osztja, így 30 fok lesz. A 180 fokból pedig csak kivonjuk a megadott (B pontnál lévő) 90 fokot, majd az előbbi 30 fokot, így az ABH szög 60 fokos.
0

Valahogy így:
`FBA angle =30°`; `IBH angle=90°` (A `B` pontnál lévő `90°`); `FBI angle=180°`. Akkor `ABH angle=FBI angle-FBA angle-IBH angle=60°`.
1