Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 7.osztály első fokú egyenlettel, egyenlőtlenséggel megoldható szöveges feladatok!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1348
Kérlek segítsetek nem tudom mert a tanárnőm nem jól magyarázza el és holnap írok ebből dolgozatot.
Kérdésem: a,két természetes szám összege 5269 az egyik szám végén 0 áll. Ha ezt a 0-t elhagyjuk, akkor éppen a másik számot kapjuk. melyik ez a két szám?
b, melyik az a két egymást követő páros szám amelynek az összege 74?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Kerlek, s.o.s
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Két természetes szám legyen x és y. Tudjuk, hogy összegük 5269.
A feladat azt írja, hogy ha a nullát elhagyjuk, akkor éppen a másik számot kapjuk, magyarul ha az egyik számot elosztjuk 10-el, akkor megkapjuk a másikat.

Tehát akkor y = x/10

Vagyis: x + x/10 = 5269 /*10
10x + x = 52690
11x = 52690 /:11
x = 4790
A másik számot úgy kapjuk meg, hogy az előbbiekben kapott eredményt osztjuk 10-el.
Tehát y = 479.

b) Két egymást követő páros számról van szó
Tehát az egyiket elnevezzük x-nek, akkor a másik x+2 lesz.

x+x+2 = 74
2x+2 = 74 /-2
2x = 72 /:2
x = 36 A másik szám pedig a 38 lesz.
1