Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vályi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
436
Tegnap az iskola dísztermében 300 széket rakták ki, minden sorban ugyanannyi.Hogy az ülőhelyeket ne csak oldalról lehessen megközelíteni, ezért a mai rendezvényre minden sor közepéről kivettek három széket úgy , hogy minden sorban a kiemelt székektől balra is, jobbra is ugyanannyi szék maradt. A kiemelt székekből a terem végében újabb sorokat alakítottak ki , S ezek mindegyikébe ugyanannyi széket tették,mint ahány az előző sorokban az elrendezés után maradt . Az így átalakított teremben a mai rendezvényen Anna, Balázs és Csilla egy sorban ültek . Hány sor lehetett eredetileg a teremben?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem áll össze a kép, hogy pusztán matematikailag hogyan oldható meg, csak úgy tudom, hogy vegyítek bele egy kis találgatást.

Mivel minden sor teljes kell legyen, a feladat a 300 maradék nélküli osztása körül forog. Ezért először is tényezőkre bontjuk a 300-at:

`300 // color(orange)2 = 150`
`150 // color(orange)2 = 75`
`75 // color(orange)3 = 25`
`25 // color(orange)5 = color(orange)5`

Tehát:
`300 = 2 * 2 * 3 * 5 * 5`

Ezekből kell kialakítsunk 2 osztót a széksorok hosszára, úgy , hogy különbség köztük 3:
    • eredeti: `300 // (x + 3)`
    • átrendezett: `300 // x`

Azt tudjuk, hogy:
    • x nem tartalmazza a 3-at (mert azt külön adjuk hozzá az eredeti sorhossz kiszámításához)
    • x nagyobb mint 2 (mert Anna, Balázs és Csilla egy sorban ülnek)
    • x páros (mert a középen kialakított folyosó mindkét oldalán ugyanannyi szék van)

Akkor lássuk a lehetséges kombinációkat a széksorok hosszára:
    • `x = 2 + 2`
        ◦ eredeti: `300 // (2 + 2 + 3) = 300 // 7 = 42, "maradék" \ 6`     ⇒ nem jó
        ◦ átrendezett: `300 // (2 + 2) = 300 // 4 = 75, "maradék" \ 0`
    • `x = 5 + 5`
        ◦ eredeti: `300 // (5 + 5 + 3) = 300 // 13 = 23, "maradék" \ 1`     ⇒ nem jó
        ◦ átrendezett: `300 // (5 + 5) = 300 // 10 = 30, "maradék" \ 0`
    • `x = 2 + 5 + 5`
        ◦ eredeti: `300 // (2 + 5 + 5 + 3) = 300 // 15 = 20, "maradék" \ 0`
        ◦ átrendezett: `300 // (2 + 5 + 5) = 300 // 12 = 25, "maradék" \ 0`
    • `x = 2 + 2 + 5 + 5`
        ◦ eredeti: `300 // (2 + 2 + 5 + 5 + 3) = 300 // 17 = 17, "maradék" \ 11`     ⇒ nem jó
        ◦ átrendezett: `300 // (2 + 2 + 5 + 5) = 300 // 14 = 21, "maradék" \ 6`     ⇒ nem jó

Tehát az egyetlen megoldás az `x = 2 + 5 + 5`, vagyis eredetileg `x + 3 = 2 + 5 + 5 + 3 = 15` szék volt egy sorban és `300 // 15 = color(red)20` sor volt.
Módosítva: 2 éve
1