Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vektorok a koordináta rendszerben

Főoldal » Középiskola » Matematika
533
Sziasztok, nagyon nagy szükségem lenne a segítségetekre. 11.osztályos vagyok és holnap írom meg a döntő dolgozatot ami ha nem sikerül jól akkor sajnos megbukok! Így aki esetleg tudna segíteni megérteni a feladatokat azért nagyon hálás lennék! Csatoltam hasonló feladatokat amik a dolgozatban is szerepelni fognak
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Szia! Szerintem hasznosabb, ha nem a megoldásokat írom le, hanem egy-egy példát belőlük hogy mit hogy kéne.

Felező pontot így tudsz számolni:
Feketével a képlet, kékkel egy példa az 1. feladat a) részéből.
Magyarul leírva, összeadod az első számokat, elosztod kettővel, majd összeadod a második számokat, elosztod kettővel, és ebből lesz meg a felezőpont koordinátája.
Az F a felezőpont rövidítése miatt, a kicsi szám mellette azért kell, mert egy háromszögben 3 db ilyen pont lesz és meg kell tudni különböztetni (kép hátha segít, pirossal jelöltem.
0

Középvonalnak a felezőpontok összekötésével kapott szakaszokat hívjuk. Ezek zölddel vannak jelölve. Ezekből is több van, itt is kicsi számmal lehet jelölni őket.
Azt kell tudni róluk, hogy a harmadik oldallal (amelyiknek nincs rajta a felezőpontja) párhuzamosak, és ezeknek pont a fele.

Két számítás van hozzá, az első az 1/b, második az 1/c feladatra lenne válasz. A P-t csak írtam, mert nem csak ebben az esetben lehet használni ezeket, hanem más pontokkal is.
0

Területet a legkönnyebben úgy tudsz számolni, ha rajzolsz egy téglalapot a háromszög köré, amivel egyik csúcsa se esik kívülre (a lehető legkisebbet), kiszámolod a területét, a kisebb háromszöheket pedig kivonod belőle.

Négyzet területe: a*b=17*20=340
Lila háromszög: a*m/2=170
Rózsaszín háromszög: a*m/2=20*10/2=100
Eredeti: T=340-170-100=70

A képletek minden esetben ugyan azok, csak a négyzeteket számold le
0

A többire sajnos nincs ötletem, de remélem hogy ez is segít valamennyit és érthető legalább egy kicsit!
0