Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rendezd

Főoldal » Általános iskola » Matematika
333
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A hosszmérték átalakítás sima dolog, csak az összefüggéseket kell ismernünk, a többi már csak egy szorzás vagy osztás:
`{:(mm, cm, dm, m, dam, hm, km),
(1000, 100, 10, 1, 0.1, 0.01, 0.001):}`

A területmérték átalakítás csak annyiban különbözik, hogy minden a négyzeten van:
`{:(mm^2, cm^2, dm^2, m^2, dam^2, hm^2, km^2),
(1000^2 = 1000000, 100^2 = 10000, 10^2 = 100, 1, 0.1^2 = 0.01, 0.01^2 = 0.0001, 0.001^2 = 0.000001):}`

Akkor most alakítsunk mindent `m^2`-be, hogy összehasonlíthassuk őket:
    • `0.45 hm^2 = 0.45 // 0.0001 = 4500 m^2`
    • `3546 m^2`
    • `0.03 km^2 = 0.03 // 0.000001 = 30000 m^2`
    • `472.5 dam^2 = 472.5 // 0.01 = 47250 m^2`
    • `5.3 ha = 5.3 hm^2 = 5.3 // 0.0001 = 53000 m^2`

És innen már látszik a növekvő sorrend:
    • `3546 m^2`
    • `0.45 hm^2     color(gray)((4500 m^2))`
    • `0.03 km^2     color(gray)((30000 m^2))`
    • `472.5 dam^2     color(gray)((47250 m^2))`
    • `5.3 ha     color(gray)((53000 m^2))`
0