Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki eltudná magyarázni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
613
Mit kell nézni, hogy megtudjam válaszolni ezeket a kérdéseket?
(Csak el kellene magyarázni!):

g(x)= -|x|+2:

-Értékkészlet
-Zérushely
-Szélsőérték: hely,érték
-Hol növekvő, hol csökkenő a függvény?
-Mit rendel a függvény az x=-8 értékhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Először is ábrázold a függvényt.

Értékkészlet: az y tengelyen kell megnézni, hogy milyen értékéket vesz fel a függvény.
Zérushely: ahol a függvény az x tengelyt metszi.
Szélsőérték: meg kell állapítani hogy az adott függvénynek minimuma vagy maximuma van-e. Ezt az y tengelyen nézed meg (legnagyobb és/vagy legkisebb érték). Ha maximuma van akkor megnézed ehhez az értékhez milyen értéket rendel az x tengelyen, ez lesz a hozzátartozó maximumhely. Ugyanígy kell ha minimuma van.

Az x tengelyen kell nézni, hogy mely tartományban növekvő vagy csökkenő a függvény.

Az utolsónál, pedig behelyettesíted x helyére a (-8)-as értéket, és kiszámolod az y értékét.

g(x) -|-8|+2 = -8+2 = -6
0