Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

6.o matek oh-mat06tb

Főoldal » Általános iskola » Matematika
348
Egy múzeum körfolyosóját 2 m szélességű futószőnyeggel borították be.Ennek felülnézetét látod az ábrán.




Üdv!
Szeretnék segítséget kérni.
Mekkora területű a szőnyeg?
Nem tudok segíteni lányomnak nem értem a feladatot ...
Köszönöm előre is a választ
Szeretném levezetni neki ,hogy rájöjjön ...nem csak leírni és kész ...
Hány liter folyékony szőnyegtisztitó szert kell használni a takarításához ,ha 1 dl folyadék 4nm (m2)területű szőnyeg tisztítására elég .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
6.o matek
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Két féle számítással is kiszámíthatod:

1)
`T_"szönyeg" = T_"épületszint" - T_"belsőhelység"`
Ahol a téglalap területképletét (alap * magasság) használjuk:
    • `T_"épületszint" = 12 * 8 = 96`
    • `T_"belsőhelység" = 8 * 4 = 32`
Tehát
`T_"szönyeg" = T_"épületszint" - T_"belsőhelység" = 96 - 32 = 64 m^2`

2)
`T_"szönyeg" = T_"hosszúfolyosó" * 2 + T_"rövidfolyosó" * 2`
Ahol a trapéz területképletét (nagyalap + kisalap) * magasság / 2) használjuk:
    • `T_"hosszúfolyosó" = ((12 + 8) * 2) / 2 = 20`
    • `T_"rövidfolyosó" = ((8 + 4) * 2) / 2 = 12`
Tehát
`T_"szönyeg" = T_"hosszúfolyosó" * 2 + T_"rövidfolyosó" * 2 = 20 * 2 + 12 * 2 = 40 + 24 = 64 m^2`

Ami a tisztítószert illeti, `64 / 4 = 16` dl kell belőle.
Módosítva: 2 éve
1