Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem értem ezt a feladatot ,segítsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
610
1. Cseresznyeérés idején előszőr 1 1/2 kg-ot majd kétszer egymàs utàn 3 1/4 kg ot szedtünk a kertben 3/4 kg os adagokat osztunk szét a családtagok között.Hàny tagú ez a család (nagszülők szülők gyerekek) ha mindenki egy ilyen adagot kapott és a cseresznye elfogyott?

A vàlaszt előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A vegyes törteket úgy is ki lehet olvasni, mintha az egy egész és egy tört összege lenne, tehát:

"egy egész egy ketted" = 1+(1/2) = (2/2) + (1/2) = 3/2, tehát először 3/2 kg cseresznye lett szedve.
"három egész egy negyed" = 3+(1/4) = (12/4) + (1/4) = 13/4, ez kétszer, tehát 2*(13/4)=26/4=13/2 kg csereszne lett szedve a második és a harmadik alkalommal összesen.

Az egész szezon alatt (3/2)+(13/2)=16/2=8 kg cseresznye került begyűjtésre. Most az a kérdés, hogy ebből hány 3/4 kg-os csomag készíthető, ehhez érdemes átírni negyedekbe a 8-at:
8 = (32/4) = (10*3+2)/4 = ((10*3)/4) + (2/4) = 10*(3/4) + (2/4), tehát 10 darab 3/4-es csomag szülletik, és 2/4=1/2 kg pedig megmarad.
0