Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
491
Az ABC háromszög AB oldala 17 cm hosszú. Az A csúcsnál lévő szöge 78°-os, a B csúcsnál lévő szöge 36°-os. Számítsd ki a háromszög másik két oldalát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Sinustétellel kiszámolható a BC oldal: sinγ/sinα=c/a, tehát sin66⁰/sin78⁰=17/a , ebből 0,93395=17/a → a=18,2 cm .
A másik oldal kiszámolható szintén sinustétellel: sinγ/sinβ=c/b , tehát sin66⁰/sin36⁰=17/b , ebből 1,55422=17/b → b=10,94 cm ! :)

A háromszög oldalai tehát: 18,2 cm-, 10,94 cm- és 17 cm-esek!
0