Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen molekulák alkothatók az alábbi elemekből?

Főoldal » Középiskola » Kémia
332
Egy érdekes házi feladatot kaptunk. Megvannak adva elemek, az hogy az elemek hány kötést tudnak létrehozni, illetve a kötések darabszáma is. Mellékelem ezeket:

Hidrogén: 12 darab - 1 kötés
Hidrogén: 2 darab - 2 kötés
Szén: 14 darab - 4 kötés
Szén: 6 darab - 5 kötés
Oxigén: 5 darab - 1 kötés
Oxigén 13 darab - 2 kötés
Oxigén: 4 darab - 4 kötés
Nitrogén: 4 darab - 3 kötés
Nitrogén 6 darab - 4 kötés
Kén: 8 darab - 2 kötés
Kén: 4 darab - 4 kötés
Kén: 1 darab - 6 kötés
Halogén: 8 darab - 1 kötés
Foszfor: 2 darab - 3 kötés
Foszfor: 4 darab - 4 kötés
Foszfor: 1 darab - 5 kötés
Fém: 4 darab - 1 kötés
Fém: 3 darab - 2 kötés
Fém: 2 darab - 3 kötés
Fém: 4 darab - 4 kötés
Fém: 1 darab - 6 kötés

KÖTÉSEK:
Egyszeres kötések: 38 darab
Kettős vagy hármas kötések: 36 darab
Ionkötések: 12 darab

A "Fémek" bármilyen fém elemet, a "Halogének" pedig bármilyen halogén elemet reprezentálhatnak.
A cél pedig, hogy ezeket az elemek, illetve kötések felhasználva a lehető legtöbbet felhasználjuk molekulák kialakításához, tehát minél kevesebb maradjon ki.
Értelemszerűen amelyik elem vagy kötés elfogy nem használhatjuk fel többször.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#kemia, #elem, #molekula
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A feladat célja, hogy minél több elemet és kötést használjunk fel a megadott készletből, miközben különböző molekulákat alakítunk ki. Első lépésként összegyűjtjük az információkat, majd molekulákat építünk, ügyelve arra, hogy a rendelkezésre álló kötésekből és elemekből gazdálkodjunk.

Adott elemek és kötések:

1. Hidrogén (H):
- 12 db - 1 kötés
- 2 db - 2 kötés

2. Szén (C):
- 14 db - 4 kötés
- 6 db - 5 kötés

3. Oxigén (O):
- 5 db - 1 kötés
- 13 db - 2 kötés
- 4 db - 4 kötés

4. Nitrogén (N):
- 4 db - 3 kötés
- 6 db - 4 kötés

5. Kén (S):
- 8 db - 2 kötés
- 4 db - 4 kötés
- 1 db - 6 kötés

6. Halogén (X):
- 8 db - 1 kötés

7. Foszfor (P):
- 2 db - 3 kötés
- 4 db - 4 kötés
- 1 db - 5 kötés

8. Fém (M):
- 4 db - 1 kötés
- 3 db - 2 kötés
- 2 db - 3 kötés
- 4 db - 4 kötés
- 1 db - 6 kötés

Kötések:

- Egyszeres kötések: 38 db
- Kettős vagy hármas kötések: 36 db
- Ionkötések: 12 db

Molekulák tervezése:

Példák a molekulák kialakítására:
1. Metán (CH₄):
- 1 db Szén (C) - 4 kötés
- 4 db Hidrogén (H) - 1 kötés

2. Víz (H₂O):
- 1 db Oxigén (O) - 2 kötés
- 2 db Hidrogén (H) - 1 kötés

3. Ammónia (NH₃):
- 1 db Nitrogén (N) - 3 kötés
- 3 db Hidrogén (H) - 1 kötés

4. Etilén (C₂H₄):
- 2 db Szén (C) - 4 kötés
- 4 db Hidrogén (H) - 1 kötés
- 1 kettős kötés (C=C)

5. Kén-dioxid (SO₂):
- 1 db Kén (S) - 4 kötés
- 2 db Oxigén (O) - 2 kötés

Módszer az elemek és kötések optimális felhasználására:

1. Metán (CH₄):
- Felhasználás:
- Szén (C): 1 db (14 db - 1 db = 13 db marad)
- Hidrogén (H): 4 db - 1 kötés (12 db - 4 db = 8 db marad)
- Egyszeres kötések: 4 db (38 db - 4 db = 34 db marad)

2. Víz (H₂O):
- Felhasználás:
- Oxigén (O): 1 db - 2 kötés (13 db - 1 db = 12 db marad)
- Hidrogén (H): 2 db - 1 kötés (8 db - 2 db = 6 db marad)
- Egyszeres kötések: 2 db (34 db - 2 db = 32 db marad)

3. Ammónia (NH₃):
- Felhasználás:
- Nitrogén (N): 1 db - 3 kötés (4 db - 1 db = 3 db marad)
- Hidrogén (H): 3 db - 1 kötés (6 db - 3 db = 3 db marad)
- Egyszeres kötések: 3 db (32 db - 3 db = 29 db marad)

4. Etilén (C₂H₄):
- Felhasználás:
- Szén (C): 2 db - 4 kötés (13 db - 2 db = 11 db marad)
- Hidrogén (H): 4 db - 1 kötés (3 db marad - 4 db + 2 db - 2 db = 1 db marad)
- Kettős kötés: 1 db (36 db - 1 db = 35 db marad)
- Egyszeres kötések: 4 db (29 db - 4 db = 25 db marad)

5. Kén-dioxid (SO₂):
- Felhasználás:
- Kén (S): 1 db - 4 kötés (8 db - 1 db = 7 db marad)
- Oxigén (O): 2 db - 2 kötés (12 db - 2 db = 10 db marad)
- Kettős kötés: 2 db (35 db - 2 db = 33 db marad)

Összegzés:
- Felhasznált elemek:
- Szén: 3 db
- Hidrogén: 13 db (9 db - 1 kötés + 2 db - 2 kötés + 2 db)
- Oxigén: 3 db
- Nitrogén: 1 db
- Kén: 1 db

- Felhasznált kötések:
- Egyszeres kötések: 17 db
- Kettős vagy hármas kötések: 3 db

Maradék elemek és kötések:
- Elemmaradványok:
- Szén: 11 db - 4 kötés + 6 db - 5 kötés
- Hidrogén: 1 db - 1 kötés + 2 db - 2 kötés
- Oxigén: 2 db - 1 kötés + 12 db - 2 kötés + 4 db - 4 kötés
- Nitrogén: 3 db - 3 kötés + 6 db - 4 kötés
- Kén: 7 db - 2 kötés + 4 db - 4 kötés + 1 db - 6 kötés
- Halogén: 8 db - 1 kötés
- Foszfor: 2 db - 3 kötés + 4 db - 4 kötés + 1 db - 5 kötés
- Fém: 4 db - 1 kötés + 3 db - 2 kötés + 2 db - 3 kötés + 4 db - 4 kötés + 1 db - 6 kötés

- Kötésmaradványok:
- Egyszeres kötések: 21 db
- Kettős vagy hármas kötések: 33 db
- Ionkötések: 12 db

A feladat megoldása során arra törekedtünk, hogy minél több elemet és kötést használjunk fel a megadott készletből, hogy minél kevesebb maradjon ki. További molekulák létrehozása hasonló módon történhet, figyelembe véve a rendelkezésre álló elemek és kötések mennyiségét.
0