Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Varró Dániel

78
Sziasztok! Valaki esetleg tudna küldeni varró dánielről tételt, ami érthető? Amit találtam neten az vagyon nagyon kevés, vagy nehezen érthető. Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Életrajz
Varró Dániel 1977. szeptember 11-én született Budapesten. Magyar költő, író, műfordító. Elsősorban versei és gyermekirodalmi munkái révén vált ismertté. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-angol szakon. Tagja volt a Szépírók Társaságának és a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ).

Munkásság
Költészet
Kezdeti munkái: Első verseskötete, a "Bögre azúr" 1999-ben jelent meg, amely azonnal nagy sikert aratott. Verseit a frissesség, a játékosság és a modern nyelvezet jellemzi.

További kötetei: Második kötete, az "Akinek a kedve dacos" 2005-ben jelent meg. Ezt követte a "Szívdesszert" 2007-ben, mely szintén a szerelmi és érzelmi tematikát dolgozza fel sajátos humorral és könnyedséggel.

Gyermekirodalom
Túl a Maszat-hegyen: 2003-ban jelent meg első gyermekkönyve, a "Túl a Maszat-hegyen", amely nagy népszerűségre tett szert. A könyv verses mese, melynek főhőse, Maszat Janka kalandjait követhetjük nyomon.

Más gyermekkönyvei: "Aki szépen butáskodik" (2008) és a "Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)" (2010) szintén a gyerekek kedvencei közé tartoznak.

Műfordítás
Varró Dániel számos angol nyelvű művet fordított magyarra, köztük Shakespeare szonettjeit és angol nyelvű gyerekverseket.

Stílus és Tematika
Nyelvi játékosság: Verseire jellemző a szójátékok, rímek és ritmusos nyelvezet használata. Gyakran merít ihletet a mindennapi életből és saját élményeiből.

Modern és hagyományos elemek: Bár a modern nyelvezet és az újszerű formák jellemzik, Varró Dániel gyakran nyúl vissza a hagyományos versformákhoz és klasszikus irodalmi előképekhez.

Humor és irónia: Munkáiban jelentős szerepet kap a humor és az irónia, amely könnyeddé és élvezetessé teszi írásait mind a felnőttek, mind a gyerekek számára.

Díjak és Elismerések
József Attila-díj: 2005-ben József Attila-díjjal tüntették ki költészeti munkásságáért.

Gyermekkönyvek sikerei: Gyermekkönyveiért több irodalmi díjat is elnyert, és a kortárs magyar gyermekirodalom egyik meghatározó alakjává vált.
remélem ez jó lesz ha nem akkor jelez kérlek
-1