Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Átkristályosítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
407
Egy átkristályosítás során 100 g szilárd kálium-nitrátot szeretnénk kinyerni. Mennyi szennyezett KNO3-ból kell kiindulni? Az oldhatóság: 20 °C-on: 31,6 g só/100 g víz, 100 ◦C-on: 110,0 só/100 Víz.
Nekem sehogy se akar kijönni. Valaki segítene? Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

100 fokon: 210 gramm oldatban van 110 gramm só, akkor "m" g oldatban van (0,5238·m) g só.
Ebből válik ki 100 g só, tehát lehűlve 20 fokra a következő írható fel: (m-100)/131,6=(0,5238·m-100)/31,6 → 31,6·m-3.160=68,932·m-13.160 , ebből rendezve 10.000=37,332·m , azaz m=267,87 g (a 100 fokos oldat tömege).

De nekünk a 100 fokos oldatban levő KNO₃ tömege kell, ami: m(KNO₃)=0,5238·267,87=140,31 gramm, ennyi volt a kiinduló tiszta só tömege! :)

Remélem érthető volt a levezetésem! :)
0