Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek légyszi?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
651
1,2,3 feladat kéne...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1.

Legyen
R1=12 Ω
R2=60 Ω
Sorosan kapcsolt fogyasztók eredő ellenállása: Re=R1+R2=12Ω+60Ω=72 Ω

2.

Tudjuk, hogy:
Eredő ellenállás: Re=800Ω
R1=?
R2=420Ω
Az előző feladat alapján: Re=R1+R2--->ebből átrendezve R1=Re-R2=800Ω-420Ω=380Ω

3.

Itt is hasonlóan a többihez, soros kapcsolás miatt:
Tudjuk:
R1=8Ω és R2=12Ω
Eredő ellenállás:
Re=R1+R2=8+12=20Ω

Ellenállásokon mérhető feszültségekhez először az áramkör áramát kell kiszámolni:
Tudjuk:
U=24V
Ugye: R=U/I, ebből I=U/Re=24V/20Ω=1,2 A

Ezek után már lehet számolni a feszültségeket:
Legyen R1-es ellenállás feszültsége U1, illetve R2-es ellenállás feszültsége pedig U2:

U1=R1*I=8 Ω*1,2 A= 9,6 V
U2=R2*I=12 Ω*1,2 A = 14,4 V





Módosítva: 8 éve
0