Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körmozgások feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
335
Egy 50 cm hosszú kötél végére rákötünk egy kis 5 dkg tömegű súlyt.
Ezután megpörgetjük. Másodpercenként 4 teljes kört tesz meg.
Számítsuk kia köv mennyiségeket:

Periódusidő
Fordulatszám
Kerületi sebesség
Szögsebesség
Centripetális gyorsulás
Centripetális erő

Köszönöm szépen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`r=0.5` `m`
`m=0.05` `kg`

Periódusidő
`T=1/4` `s`

Fordulatszám
`f=4` `s`

Kerületi sebesség
`v_k=2pi*f*r`

`v_k=2pi*4*0.5=4pi` `m/s`

Szögsebesség
`omega=2pif`

`omega=2pi*4=8pi` `1/s`

Centripetális gyorsulás
`a_(cp)=(v_k)^2/r`

`a_(cp)=(4pi)^2/0.5=32pi^2` `m/(s^2)`

Centripetális erő
`F_(cp)=m*a_(cp)`

`F_(cp)=0.05*32pi^2=1.6pi^2` `N`
Módosítva: 1 éve
0