Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
338
Határozza meg az 1 dm oldalú négyzet egyik csúcsának az átlóktól való távolságát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Keletkezik egy nagy háromszög, amit fel lehet két derékszögű háromszögre bontani a magassággal.
Az egyik ilyen háromszögre: x²+ m²=10² ; a másik háromszögre pedig: (10√2-x)²+ m²=10² → (10√2-x)=x írható föl, melyből 2x=10√2 → x=5√2= 7,071 cm.

Most már kiszámolható a magasság: m²=100-50=50 , tehát m=5√2=7,071 cm , ez is ugyanannyi lesz! :)

Deciméterben kifejezve a magasság 0,707 dm értékű lesz!
0