Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
346
Mértani sorozat első tagja 8, harmadik 2
Mekkora a 10. tagja és az első 10 tag összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a₁=8, a₃=8·q²=2 , ezért q²=1/4 , ebből q₁=1/2 vagy q₂=-1/2 , így kettő sorozat van.
a₁₀(1)=8·(1/2)⁹=2³/2⁹=2-⁶=(1/64) vagy még lehet a₁₀(2)=8·(-1/2)⁹=-(2³/2⁹)=-(1/64) is a tizedik tag!

S₁₀(1)==8·(1/2¹⁰-1)/(1/2-1)= (2-⁷-8)/(-0,5)=15,9844, VAGY pedig
S₁₀(2)=8·(1/2¹⁰-1)/(-1/2-1)=(2-⁷-8)/(-1,5)=5,3281 lehetséges! :)
0