Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
541
a d; feladatt lenne az....
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A d) ábrán egy szabályos háromszög látható sárga színnel.

A szabályos háromszög területe: (T=a*ma)/2

Tehát mivel a kocka élének hossza 8cm, ezért a háromszög magassága is 8 cm lesz.
Ebből kitudod számolni már a háromszög területét.
1

A d) ábrán közel sem szabályos háromszög van; egyenlő szárú, de igazság szerint erre nincs szükségünk.
Amire szükségünk van, az a "vízszintes" oldal; ha jól veszem ki az ábrából, akkor az alaplap két felezőpontja van behúzva, tehát az alaplapból a keresett szakasz olyan derékszögű háromszöget vág le, melynek befogói 4-4 cm hosszúak. Pitagorasz tétele szerint így a keresett szakasz hossza  4²+4² = 32  cm hosszú. A sárga háromszögnek a keresett oldalhoz tartozó magassága szerencsére megegyezik a négyzet élével, tehát 8 cm hosszú, így a háromszög területe ( 32 *8)/2= 32 *4 cm², igény szerint lehet kerekíteni, de a minél pontosabb kerekítéshez érdemes gyökös alakban felírni a szorzatot;

= 32 * 16 = 32*16 = 512 , ezt érdemes beütni a számológépbe (már ha kerekíteni akarjuk).
1