Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két kör sugarainak összege: r + r’ = 16 cm. Számítsa ki a körök sugarainak hosszát, ha területeik aránya 16 : 25.

Főoldal » Középiskola » Matematika
295
hogy kell megoldani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia Zoli!

r/(16-r)=4/5 , mert a sugarak aránya a területek arányának négyzetgyökével egyezik meg!
Így tehát: 5r=4(16-r), melyből rendezéssel 9r=64 , tehát r(1)=64/9=7,111 cm, a másik sugár pedig
r(2)=(16-r)=(16-7,111)=8,889 cm értékű lesz! :)
Módosítva: 2 éve
0