Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalék számítás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
302
Egy ruha elkészítéséhez 3 m szükséges a 90 cm széles anyagból. Szabás után a hulladék 15%.Hány dm2 anyagot tartalmaz a megvarrt ruha?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat megoldását!


Mivel dm²-ben kérik az eredményt, érdemes a megadott adatokat átváltani dm-be:

a = 3 m = 30 dm
b = 90 cm = 9 dm


Először megállapítjuk a ruha elkészítéséhez levágott teljes anyagmennyiséget, amit a területszámítás képletével számolunk ki:

T = a • b
T = 30 dm • 9 dm
T = 270 dm²


Ezután kiszámítjuk ennek az anyagmennyiségnek a 15%-át, vagyis a keletkezett hulladékot:

(270 dm² • 15) : 100 = 40,5 dm²


Végül ezt kivonjuk a teljes anyagmennyiségből:

270 dm² – 40,5 dm² = 229,5 dm²

Tehát a megvarrt ruha 229,5 dm² anyagot tartalmaz.


0