Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek..

Főoldal » Középiskola » Matematika
398
1) Egy szimmetrikus trapéz hosszabbik alapja 280cm, rövidebbik alapja 14dm, magassága 1 méter.
A) Hány milliméter a kerülete?
B) Hány négyzet cm a területe?
C) Hány deciméter a szára?

HENGER:
Egy henger alapkörének átmérője 66 cm, magassága 3,8 dm. Mekkora a térfogata [ köb mm], felszíne [ négyzet dm]?

Örülnek ha ebben tudna valaki segíteni.:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
Egyezzünk meg önmagunkkal, hogy milyen mértékegységet használjunk. Legyen centiméter. Tehát az adatok:
    • hosszabbik alap: `280 cm`
    • rövidebbik alap: `14 dm = 140 cm`
    • magasság: `1 m = 100 cm`

`AM = \frac{AB - DC}{2} = \frac{280 - 140}{2} = \frac{140}{2} = 70 cm`

`AD = \sqrt{AM^2 + DM^2} = \sqrt{70^2 + 100^2} = \sqrt{4900 + 10000} = \sqrt{14900} \approx 122.065556 cm = \color{red} 12.206556 dm`

`K = AB + BC + CD + AD = 280 + 122.065556 + 140 + 122.065556 = 664.131112 cm = \color{red} 6641.311123 mm`

`T = \frac{AB + CD}{2} * DM = \frac{280 + 140}{2} * 100 =\frac{420}{2} * 100 = 210 * 100 = \color{red} 21000 cm^2`

Ellenőrzésként lásd az ábrán a GeoGebra számításait rózsaszín alapon.


HENGER:
Egyezzünk meg önmagunkkal, hogy milyen mértékegységet használjunk. Legyen centiméter. Tehát az adatok:
    • átmérő: `66 cm`
    • magasság: `3.8 dm = 38 cm`

`F_"alap" = r^2 * pi = 33^2 * pi = 1089 * pi ~~ 3421.194400`
`F_"palást" = 2 * r * pi * m = 2 * 33 * pi * 38 = 2508 * pi ~~ 7879.114375`
`F_"henger" = F_"alap" * 2 + F_"palást" = 3421.194400 * 2 + 7879.114375 = 14721.503175 cm^2 = color(red) 147.215032 dm^2`

`T = r^2 * pi * m = 33^2 * pi * 38 = 1089 * pi * 38 = 41382 * pi ~~ 130005.387191 cm^3 = color(red)130005387.190853 mm^3`
0