Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10. osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
460
Debrecenből az autópályán Budapest felé indul egy motor állandó 120 km/h sebbeségel.
Negyedórával korábban ogyanonnan egy személygépkocsi már elindult egyenletes 100 km/h sebességgel. Mikor és hol éri utol a motor az autót?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Képzeld el, hogy két barát, a Motor és az Autó, versenyeznek egymással. Az Autó negyedórával (15 perccel) korábban indul el Debrecenből, mint a Motor. Az Autó kicsit lassabban megy, 100 km/h-val, míg a Motor gyorsabban, 120 km/h-val.

Most nézzük meg, mi történik:

1. Az Autó indulása:
• Az Autó elindul, és 15 percig egyedül megy. Mivel 15 perc az egynegyede egy órának, nézzük meg, mennyit halad az Autó ez alatt az idő alatt:
• 100 km/h sebességgel halad, és 15 perc alatt megtesz 25 km-t (mert 100 km/h * 0,25 óra = 25 km).
2. A Motor indulása:
• 15 perccel később a Motor is elindul, és elkezd haladni 120 km/h sebességgel. Most a Motor próbálja utolérni az Autót.
3. A találkozás kiszámítása:
• Mivel a Motor 20 km/h-val gyorsabban halad, mint az Autó (120 km/h - 100 km/h = 20 km/h), elkezdi csökkenteni a 25 km-es távolságot köztük.
• Ahhoz, hogy utolérje az Autót, a Motor 25 km-t kell megtegyen, de mivel gyorsabb, ezt hamarabb teszi meg. Nézzük meg, mennyi időbe telik ez neki:
• 25 km-t 20 km/h sebességgel haladva 1,25 órába (1 óra és 15 perc) telik.

Tehát, amikor a Motor elindul, 1 óra és 15 perc múlva éri utol az Autót.

Hol találkoznak?

• Az Autó addigra már összesen 2,5 órája halad (mert a Motor 1 óra 15 perc alatt érte utol, de az Autó már korábban elindult).
• 2,5 óra alatt az Autó 100 km/h sebességgel 250 km-t tesz meg (mert 2,5 óra * 100 km/h = 250 km).

Tehát, a Motor és az Autó 250 km-re Debrecentől találkoznak.
0