Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos egy napom van beadni

Főoldal » Általános iskola » Fizika
333
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1


Megoldás
A feladat
Három különböző esetben kell meghatároznunk a visszaverődési szöget. A beesési szögeket megadjuk, valamint azt is, hogy a fény egy síkfelületről verődik vissza.

A cél
Meghatározni a β₁, β₂ és β₃ visszaverődési szögek nagyságát.

Megoldási terv
A visszaverődési törvényét fogjuk használni, amely kimondja, hogy a beesési szög egyenlő a visszaverődési szöggel. Minden esetben megkeressük a beesési szöget, majd a törvény alapján meghatározzuk a visszaverődési szöget.

Megoldás
1. eset:

Adott: A beesési szög 100°.
Keresett: A visszaverődési szög (β₁).
A visszaverődési törvény alapján: beesési szög = visszaverődési szög. Tehát β₁ = 100°.

2. eset:

Adott: A beesési szög 30°.
Keresett: A visszaverődési szög (β₂).
A visszaverődési törvény alapján: beesési szög = visszaverődési szög. Tehát β₂ = 30°.

3. eset:

Adott: A beesési szög 60°.
Keresett: A visszaverődési szög (β₃).
A visszaverődési törvény alapján: beesési szög = visszaverődési szög. Tehát β₃ = 60°.

Ellenőrzés
Minden esetben a visszaverődési törvényét alkalmaztuk. Mivel a feladatban megadott beesési szögek helyesek voltak, a kapott visszaverődési szögeknek is helyesnek kell lenniük.
0