Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
338
Egy öt méter hosszú villanyoszlop árnyéka 3.2 méter.
Milyen magas az a torony aminek az árnyéka ugyanekkor 23 méter
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az egyik derékszögű háromszögben felírható tangens szögfüggvénnyel: tgα =(5/3,2)=1,5625 , ebből α=57,381⁰.
A másik derékszögű háromszögben is ugyanez a szög van, csak most az egyik befogót keressük, emiatt:
tg57,381⁰=(x/23) írható fel, ebből x=1,5625·23= 35,94 m, tehát a torony magassága 35,94 méter, amit kerestünk! :)
0