Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
314
Egy szimmetrikus trapéz alapjainak hossza 60 cm, illetve 30 cm, a trapéz szárának és magasságának aránya 5:4. Mekkora a trapéz területe és kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A trapéz szárára és magasságára a következő Pitagorasz-tétel írható föl:
((60-30)/2)² +m²=b², de b/m=5/4, tehát 4·b=5·m, ebből b=(5·m/4) cm, így már egy ismeretlen lesz → 15² + m²=(25/16)·m², ebből átalakítással kapható, hogy 225= (9/16)·m² → 400 =m² → m=20 cm a magassága a trapéznak.

A szára pedig: b=(5·20)/4= 100/4= 25 cm-nyi lesz!

A trapéz kerülete: K=2·b+60+30= 50+60+30= 140 cm értékű ;
a trapéz területe pedig : T= ((60+30)·20)/2= 10·90= 900 cm² értékű lesz! :)
2