Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszöggel kapcsolatos feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
291
Egy derékszögű háromszög kerülete 140 cm, befogóinak aránya 20 : 21. Számítsd ki a háromszög terület
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Pitagorasz-tétellel felírhatjuk, hogy:
(20x)²+(21x)²=c², amelyből az átfogó hosszára kapjuk: c²=841·x² → c=(29x) cm.
A kerületre most már felírható, hogy: (20x+21x+29x)=140, ebből 70x=140, tehát az "x" értéke → x=2 cm.

A háromszög területe így: T=(40·42)/2= 20·42= 840 cm² lesz! :)
0