Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromos áramkörök IV.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
360
Határozza meg az R1, R2 és R3 egyes ellenállások P1, P2 és P3 teljesítményfogyasztását.

R1=360 ohm
R2=1,2 k.ohm
R3=800 ohm
Elektromotoros erő V emf=28 V
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1


Megoldás
Elektromos áramkör teljesítményfogyasztásának kiszámítása
1) A feladat összefoglalása és az adatok:
Adott egy elektromos áramkör, amelyben három ellenállás (R1, R2, R3) található. Az egyes ellenállások értéke ismert:

R1 = 360 ohm
R2 = 1,2 k.ohm = 1200 ohm (1 k.ohm = 1000 ohm)
R3 = 800 ohm
Az áramkör elektromotoros ereje (feszültsége) is ismert:

V_emf = 28 V
Meg kell határoznunk az egyes ellenállásokon (P1, P2, P3) eső teljesítményfogyasztást.

2) A cél:
A célunk az egyes ellenállások teljesítményfogyasztásának (P1, P2, P3) kiszámítása.

3) A megoldás terve:
Az egyes ellenállásokon átfolyó áram (I1, I2, I3) kiszámítása: Ehhez felhasználjuk az Ohm-törvényt (V = I * R) és az áramkör soros és párhuzamos kapcsolásának szabályait.
Az egyes ellenállásokon eső teljesítmény (P1, P2, P3) kiszámítása: Ehhez a P = I^2 * R vagy a P = V^2 / R képletet használjuk, ahol a megfelelő áramokat és feszültségeket alkalmazzuk.
4) A megoldás lépésről lépésre:
4.1) Az R2 és R3 eredő ellenállásának kiszámítása (R23):

R2 és R3 párhuzamosan vannak kapcsolva, ezért az eredő ellenállásukat a következőképpen számolhatjuk ki:

1/R23 = 1/R2 + 1/R3
1/R23 = 1/1200 + 1/800
1/R23 = 5/2400
R23 = 2400/5 = 480 ohm

Az R2 és R3 ellenállások eredő ellenállása (R23) tehát 480 ohm.

4.2) Az áramkör eredő ellenállásának kiszámítása (Re):

Az R23 eredő ellenállás sorba van kapcsolva R1-el, így az áramkör eredő ellenállása (Re):

Re = R1 + R23
Re = 360 ohm + 480 ohm
Re = 840 ohm

Az áramkör eredő ellenállása (Re) tehát 840 ohm.

4.3) Az áramkörben folyó áram (I) kiszámítása:

Az áramkörben folyó áram (I) kiszámításához az Ohm-törvényt használjuk:

V = I * R
I = V / R
I = 28 V / 840 ohm
I = 0.0333 A = 33.3 mA

Az áramkörben 33.3 mA áram folyik.

4.4) Az R1 ellenálláson átfolyó áram (I1) kiszámítása:

Mivel R1 sorba van kapcsolva az R23 eredő ellenállással, ezért az R1-en átfolyó áram (I1) megegyezik az áramkörben folyó árammal (I):

I1 = I = 33.3 mA

Az R1 ellenálláson 33.3 mA áram folyik.

4.5) Az R2 és R3 ellenállásokon átfolyó áram (I2, I3) kiszámítása:

Mivel R2 és R3 párhuzamosan vannak kapcsolva, ezért az áram elágazik rajtuk. Az egyes ellenállásokon átfolyó áramot az áramosztás szabálya alapján számolhatjuk ki:

I2 = I * (R3 / (R2 + R3))
I2 = 33.3 mA * (800 ohm / (1200 ohm + 800 ohm))
I2 = 13.3 mA

I3 = I * (R2 / (R2 + R3))
I3 = 33.3 mA * (1200 ohm / (1200 ohm + 800 ohm))
I3 = 20 mA

Az R2 ellenálláson 13.3 mA, az R3 ellenálláson pedig 20 mA áram folyik.

4.6) Az egyes ellenállásokon eső teljesítmény (P1, P2, P3) kiszámítása:

Az egyes ellenállásokon eső teljesítményt a P = I^2 * R képlettel számolhatjuk ki:

P1 = I1^2 * R1
P1 = (0.0333 A)^2 * 360 ohm
P1 = 0.4 W

P2 = I2^2 * R2
P2 = (0.0133 A)^2 * 1200 ohm
P2 = 0.21 W

P3 = I3^2 * R3
P3 = (0.02 A)^2 * 800 ohm
P3 = 0.32 W

Tehát az egyes ellenállásokon eső teljesítményfogyasztás:

P1 = 0.4 W
P2 = 0.21 W
P3 = 0.32 W
5) Ellenőrzés:
Ellenőrizhetjük a számításainkat, ha összeadjuk az egyes ellenállásokon eső teljesítményfogyasztást, és megnézzük, hogy megegyezik-e a teljesítményfogyasztással (P_total):

P_total = V_emf * I
P_total = 28 V * 0.0333 A
P_total = 0.93 W

P1 + P2 + P3 = 0.4 W + 0.21 W + 0.32 W = 0.93 W

Mivel P_total = P1 + P2 + P3, a számításaink helyesek
2