Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromos áramkörök III.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
335
Határozza meg az R1, R2 és R3 egyes ellenállásokon átívelő V1, V2 és V3 feszültségeket!

R1=360 ohm
R2=1,2 k.ohm
R3=800 ohm
Elektromotoros erő V emf=28 V
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1


Megoldás
Elektromos áramkör feladat megoldása
1. A feladat összefoglalása és az adatok:

Adott egy elektromos áramkör, amelyben három ellenállás (R1, R2, R3) található. Az áramkört egy V_emf elektromotoros erejű feszültségforrás táli.

Ismert adatok:

R1 = 360 ohm
R2 = 1,2 kΩ = 1200 ohm (mivel 1 kΩ = 1000 ohm)
R3 = 800 ohm
V_emf = 28 V
2. A feladat célja:

Ki kell számolni az egyes ellenállásokon (R1, R2, R3) eső feszültségeket (V1, V2, V3).

3. A megoldás terve:

Kiszámoljuk az áramkör eredő ellenállását (R_eredő).
Kiszámoljuk az áramkörben folyó áram erősségét (I).
Ohm törvénye alapján kiszámoljuk az egyes ellenállásokon eső feszültségeket (V1, V2, V3).
4. A feladat megoldása lépésről lépésre:

a) Az eredő ellenállás (R_eredő) kiszámítása:

R2 és R3 párhuzamosan vannak kapcsolva. A párhuzamosan kapcsolt ellenállások eredő ellenállásának reciproka egyenlő az egyes ellenállások reciprokának összegével:

1/R23 = 1/R2 + 1/R3
1/R23 = 1/1200 + 1/800 = 5/2400
Ebből R23 = 2400/5 = 480 ohm
Az R23 eredő ellenállás sorosan van kapcsolva R1-el. A sorosan kapcsolt ellenállások eredő ellenállása egyenlő az egyes ellenállások összegével:

R_eredő = R1 + R23
R_eredő = 360 + 480 = 840 ohm
b) Az áramkörben folyó áram (I) kiszámítása:

Ohm törvénye szerint az áram erőssége (I) egyenlő a feszültség (V) és az ellenállás (R) hányadosával:
I = V_emf / R_eredő
I = 28 V / 840 ohm = 0.0333 A = 33.3 mA
c) Az egyes ellenállásokon eső feszültségek (V1, V2, V3) kiszámítása:

V1 = I * R1 (Ohm törvénye)
V1 = 0.0333 A * 360 ohm = 12 V
V2 = V3 = I * R23 (párhuzamos kapcsolás miatt a feszültség egyforma)
V2 = V3 = 0.0333 A * 480 ohm = 16 V
5. Ellenőrzés:

A Kirchhoff feszültségi törvénye szerint a zárt áramkörben a feszültségesések összege egyenlő a feszültségforrás elektromotoros erejével:
V_emf = V1 + V2
28 V = 12 V + 16 V
28 V = 28 V
Az egyenlet teljesül, tehát a számításaink helyesek.

Végeredmény:

V1 = 12 V
V2 = 16 V
V3 = 16 V
2