Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok megköszönném ha valaki tudna ebben a feladatban segíteni

Főoldal » Középiskola » Matematika
650
Egy 5 cm sugarú kör két párhuzamos húrjának hossza 6 cm, illetve 8 cm. Sorban összekötjük a két húr négy végpontját. Milyen négyszöget kapunk? A húrok kétféleképpen helyezkedhetnek el a körben, ezért kétféle négyszög keletkezhet. Készítsd el az ábrákat a füzetedben!
Körök és párhuzamos húrjaik
Van-e a két négyszögnek szimmetriatengelye? Ha van, akkor melyik egyenes?
Mekkora távolságra van a két párhuzamos húr a kör középpontjától?
Mekkora a két párhuzamos húr távolsága?
Mekkorák a négyszög ismeretlen oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Megoldás
A feladat összefoglalása:
Adott egy 5 cm sugarú kör és két párhuzamos húrja. Az egyik húr hossza 6 cm, a másiké 8 cm. A két húr négy végpontját összekötve kétféle négyszög keletkezhet.

A feladat célja:
Meg kell határoznunk: a) Van-e a két négyszögnek szimmetriatengelye? Ha van, akkor melyik egyenes? b) Mekkora távolságra van a két párhuzamos húr a kör középpontjától? c) Mekkora a két párhuzamos húr távolsága? d) Mekkorák a négyszög ismeretlen oldalai?

A megoldás terve:
Lerajzoljuk a kört és a két párhuzamos húrt a két lehetséges pozícióban.
Megvizsgáljuk a keletkezett négyszögeket szimmetriatengely szempontjából.
A kör középpontjából merőlegest állítunk a húrokra, és Pitagorasz-tétellel kiszámoljuk a kör középpontja és a húrok közötti távolságokat.
Kiszámoljuk a két húr közötti távolságot.
A keletkezett négyszögek oldalait a Pitagorasz-tétellel és a szimmetria tulajdonságainak felhasználásával határozzuk meg.
A megoldás lépései:
1. Ábra készítése:

Két párhuzamos húr a körben

A képen látható a kör a két párhuzamos húrral. A két lehetséges esetet külön-külön ábrázoltuk. Az A1B1C1D1 négyszög az első eset, az A2B2C2D2 a második.

2. Szimmetria:

Mindkét esetben látható, hogy a négyszögeknek van szimmetriatengelye. Az A1B1C1D1 négyszög szimmetriatengelye a két húr felezőpontját összekötő egyenes (e1). Az A2B2C2D2 négyszög szimmetriatengelye a kör két átellenes pontját összekötő, a húrokra merőleges egyenes (e2).

3. A kör középpontja és a húrok közötti távolságok:

Jelöljük a kör középpontját O-val. A kör sugara (r) 5 cm.

Az A1B1 húr: Az A1B1 húr hossza 6 cm. A szimmetria miatt az O pontból az A1B1 húrra bocsátott merőleges felezi a húrt, így keletkezik egy derékszögű háromszög (OA1F1), ahol A1F1 = 3 cm és OA1 = r = 5 cm. A Pitagorasz-tétel alapján:

OF1² = OA1² - A1F1² = 5² - 3² = 16 OF1 = √16 = 4 cm

A C1D1 húr: A C1D1 húr hossza 8 cm. A szimmetria miatt az O pontból a C1D1 húrra bocsátott merőleges felezi a húrt, így keletkezik egy derékszögű háromszög (OC1G1), ahol C1G1 = 4 cm és OC1 = r = 5 cm. A Pitagorasz-tétel alapján:

OG1² = OC1² - C1G1² = 5² - 4² = 9 OG1 = √9 = 3 cm

4. A húrok közötti távolság:

A húrok közötti távolság az OF1 és OG1 szakaszok hosszának összege:

F1G1 = OF1 + OG1 = 4 cm + 3 cm = 7 cm

5. A négyszögek ismeretlen oldalai:

Az A1B1C1D1 négyszög: Az A1B1 oldal hossza 6 cm, a C1D1 oldal hossza 8 cm. Mivel a négyszög szimmetrikus az e1 egyenesre, ezért A1D1 = B1C1. Az A1F1O derékszögű háromszögből tudjuk, hogy OF1 = 4 cm, és az F1G1 szakasz hossza 7 cm, így A1G1 = F1G1 - OF1 = 7 cm - 4 cm = 3 cm. A Pitagorasz-tétel alapján az A1C1 oldal hossza:

A1C1² = A1G1² + C1G1² = 3² + 4² = 25 A1C1 = √25 = 5 cm

Tehát A1D1 = B1C1 = A1C1 = 5 cm.

Az A2B2C2D2 négyszög: Az A2B2 oldal hossza 6 cm, a C2D2 oldal hossza 8 cm. Mivel a négyszög szimmetrikus az e2 egyenesre, ezért A2C2 = B2D2. Az A2F2O derékszögű háromszögből tudjuk, hogy OF2 = 4 cm (ugyanaz, mint OF1). A Pitagorasz-tétel alapján az A2C2 oldal hossza:

A2C2² = A2F2² + C2F2² = 4² + 4² = 32 A2C2 = √32 = 4√2 cm

Tehát A2C2 = B2D2 = 4√2 cm.

Ellenőrzés:
A számítások során a Pitagorasz-tételt alkalmaztuk, melynek helyességét ellenőrizhetjük a kapott oldalakkal.
A szimmetria tulajdonságait felhasználva meggyőződhetünk arról, hogy az eredmények összhangban vannak a feladat kiindulási feltételeivel.
Összefoglalva:
Az A1B1C1D1 négyszög oldalai: A1B1 = 6 cm, B1C1 = 5 cm, C1D1 = 8 cm, D1A1 = 5 cm.
Az A2B2C2D2 négyszög oldalai: A2B2 = 6 cm, B2D2 = 4√2 cm, C2D2 = 8 cm, A2C2 = 4√2 cm.
A kör középpontja és az A1B1 húr távolsága 4 cm.
A kör középpontja és a C1D1 húr távolsága 3 cm.
A két párhuzamos húr távolsága 7 cm.
1