Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonlóság

Főoldal » Középiskola » Matematika
390
Sziasztok! Tudnátok segíteni az alábbi feladatokban? Előre is köszönöm a segítséget!

1. Hányszorosa egy 12 cm átmérőjű (kör alakú) pizza területe a 20 cm átmérőjű pizza területének?
2. Hányszorosa egy 9 cm átmérőjű (kör alakú) pizza területe a 6 cm átmérőjű pizza területének?
3. Egy háromszög egyik oldala 18 cm, a hozzá tartozó magasság 20 cm. A 18 cm-es oldallal párhuzamosan egy egyenessel két egyenlő területű részre bontjuk a háromszöget. Milyen távol van ez a párhuzamos a 18 cm-es oldaltól?
4. Egy 20 cm magas, pattogatott kukoricával teli tölcsérből megesszük a kukorica felét. Milyen magasan van a maradék kukorica?
5. Egy háromszög egyik oldala 10 cm, a hozzá tartozó magasság 8 cm. A 10 cm-es oldallal párhuzamosan egy egyenessel két egyenlő területű részre bontjuk a háromszöget. Milyen távol van ez a párhuzamos a 10 cm-es oldaltól?
6. Egy 15 cm magas gúlát az alapjától milyen távolságban kell az alaplappal párhuzamos síkkal két egyenlő térfogatú részre bontani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. Hányszorosa egy 12 cm átmérőjű (kör alakú) pizza területe a 20 cm átmérőjű pizza területének?

`T_k / T_n = (r_k^2 * pi) / (r_n^2 * pi) = (6^2 * cancel(pi)) / (10^2 * cancel(pi)) = 6^2 / 10^2 = 36 / 100 = 9 / 25 = color(red)0.36`


2. Hányszorosa egy 9 cm átmérőjű (kör alakú) pizza területe a 6 cm átmérőjű pizza területének?

`T_n / T_k = (r_n^2 * pi) / (r_k^2 * pi) = (4.5^2 * cancel(pi)) / (3^2 * cancel(pi)) = 4.5^2 / 3^2 = 20.25 / 9 = color(red)2.25`


3. Egy háromszög egyik oldala 18 cm, a hozzá tartozó magasság 20 cm. A 18 cm-es oldallal párhuzamosan egy egyenessel két egyenlő területű részre bontjuk a háromszöget. Milyen távol van ez a párhuzamos a 18 cm-es oldaltól?

`\frac{AB}{CM} = \frac{18}{20} = 0.9 \ \ \ ⇒ \ \ \ \frac{DE}{CN} = 0.9`
`DE = CN * 0.9`

`T_{ABC} = \frac{AB * CM}{2} = \frac{18 * 20}{2} = \frac{360}{2} = 180 cm^2`

`T_{DEC} = \frac{DE * CN}{2} = \frac{180}{2} = 90 cm^2`

`DE * CN = 180`
`(CN * 0.9) * CN = 180`
`CN^2 = \frac{180}{0.9} = 200`
`CN = \sqrt{200} \approx 14.142136 cm`

`MN = CM - CN = 20 - 14.142136 = \color{red}5.857864 cm`
0

Csatoltam képet.
0