Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
300
Ma dogat írok és ez segítség lenne ha valaki legalább egyet le vezetne nekem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Szakmai számítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


Megoldás
10. osztály vendéglátó - Szakmai számítások
1. Feladat
Összefoglaló: 20 kg gyümölcsöt vásároltunk, amiből 30% banán, 25% eper, a maradék pedig kivi volt.

Meghatározandó: Mennyi kivi van a gyümölcsökben?

Terv:

Kiszámoljuk, hogy a banán hány kg-ot tesz ki.
Kiszámoljuk, hogy az eper hány kg-ot tesz ki.
Összeadjuk a banán és az eper tömegét.
Kivonjuk a 20 kg-ból a banán és az eper tömegét, így megkapjuk a kivi tömegét.
Megoldás:

A banán a gyümölcs 30%-a, azaz 20 kg * 0.3 = 6 kg.
Az eper a gyümölcs 25%-a, azaz 20 kg * 0.25 = 5 kg.
A banán és az eper együtt 6 kg + 5 kg = 11 kg.
A kivi tömege 20 kg - 11 kg = 9 kg.
Ellenőrzés: A banán (6 kg), az eper (5 kg) és a kivi (9 kg) tömegének összege 20 kg, ami megegyezik a vásárolt gyümölcs tömegével.

2. Feladat
Összefoglaló: 5% kedvezményt kapunk a pulykamellre, aminek eredeti ára 1300 Ft/kg volt.

Meghatározandó: Mennyiért vásárolhatjuk meg a pulykamellet kg-onként?

Terv:

Kiszámoljuk a kedvezmény mértékét forintban.
Kivonjuk az eredeti árból a kedvezmény összegét.
Megoldás:

A kedvezmény mértéke 1300 Ft * 0.05 = 65 Ft.
Az akciós ár 1300 Ft - 65 Ft = 1235 Ft/kg.
Ellenőrzés: A kedvezmény mértéke (65 Ft) és az akciós ár (1235 Ft) összege 1300 Ft, ami megegyezik az eredeti árral.

3. Feladat
Összefoglaló: 5 kg szárazbabunk van. A tömegnövekedés 140%.

Meghatározandó: Mekkora lesz a szárazbab tömege a főzés után?

Terv:

Kiszámoljuk a tömegnövekedés mértékét kg-ban.
Hozzáadjuk az eredeti tömeghez a tömegnövekedést.
Megoldás:

A tömegnövekedés mértéke 5 kg * 1.4 = 7 kg.
A főtt bab tömege 5 kg + 7 kg = 12 kg.
Ellenőrzés: A tömegnövekedés (7 kg) és az eredeti tömeg (5 kg) különbsége 12 kg, ami megegyezik a főtt bab tömegével.

4. Feladat
Összefoglaló: 0,9 kg szárazbabot főzünk meg Jókai bablevesben. A tömegnövekedés 160%.

Meghatározandó: Mekkora lesz a főtt bab tömege?

Terv:

Kiszámoljuk a tömegnövekedés mértékét kg-ban.
Hozzáadjuk az eredeti tömeghez a tömegnövekedést.
Megoldás:

A tömegnövekedés mértéke 0,9 kg * 1.6 = 1.44 kg.
A főtt bab tömege 0,9 kg + 1.44 kg = 2.34 kg.
Ellenőrzés: A tömegnövekedés (1.44 kg) és az eredeti tömeg (0,9 kg) különbsége 2.34 kg, ami megegyezik a főtt bab tömegével.

5. Feladat
Összefoglaló: A nyersanyag főzés után 4,2 kg lesz. A tömegnövekedés 140%.

Meghatározandó: Hány kg tisztított, átválogatott sárgarépára van szükség?

Terv:

Kiszámoljuk, hogy a főtt tömeg hány százaléka az eredeti tömeg.
Elosztjuk a főtt tömeget a kapott százalékértékkel.
Megoldás:

Ha a tömegnövekedés 140%, akkor a főtt tömeg az eredeti tömeg 100% + 140% = 240%-a.
Az eredeti tömeg 4,2 kg / 2.4 = 1.75 kg.
Ellenőrzés: Az eredeti tömeg (1.75 kg) 140%-kal való növelése 1.75 kg * 1.4 = 2.45 kg tömegnövekedést jelent. Az eredeti tömeg és a tömegnövekedés összege 1.75 kg + 2.45 kg = 4.2 kg, ami megegyezik a főtt tömeggel
0