Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometrikus egyenletben segítség?

Főoldal » Középiskola » Matematika
312
Sziasztok!

Tgx=-1
×=-45°+k×180°
x=-1/4π+k×π

Azt gondoltam, ez a megoldás helyes, de elvileg nem. A helyes megoldás ez lenne:
x=3/4π+k×π
Valaki tudna segíteni, miért nem jó az én eredményem?
Ezen kívül van még 2 egyenlet, amit szintén nem értek miért lett más a megoldásom:
cosx=0
x=π/2+k×π
Hogyhogy nem k×2π? Úgy látom nem csak 90°-ot, hanem 270°-ot os beleszámoltáj, de miért?
Harmadik:
cosx=1/2
x=-π/3+k×2π ez a -60°-hoz köthető.
(Nyilván ezen kívül még megoldás a 60° is.) Mitől függ, hogy a 4. síknegyedben a -α vagy a 360°-α összefüggést használjuk? Vagy igazából mindegy, mert a függvény periodikus, ezért rengeteg megoldás van? Ha igen, akkor miért 2 megoldást írunk?
Tudom, bocsánat a kusza és hosszú kérdésekért, de nagyon fontos lenne tudnom ezeket.
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#cos #sin #trigonometria #matek #házi #tangens #koszinusz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia! Ugyan azok az értékek jönnek ki, annyi hogy a körben a másik érték jön előbb ki, így azért azt írják, de amit te írtál is ugyan ezt jelenti.

Az ábrán jobban látni, hogy mindkettő értéke nulla, ezért számít a 270° is.

A 60° és -60° (írhatod 300°-nak is, szerintem egyszerűbb csak mínusszal mert akkor nem kell még kiszámolgatni külön, de értékben ugyan azt jelenti) két különböző megoldás, ezért kell külön felírni, mert különben a megoldások fele elveszik. Utána ha hozzáadsz k* valamennyit, azzal kifejezed a többi megoldást is, ami nincs külön leírva, így nem marad ki semmi.
0