Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!
Az alábbiak közül melyik élelmiszeripari fermentációs folyamatban vehetnek részt baktériumok és gombák egyaránt?
Shira{ Elismert } kérdése
83
Az alábbiak közül melyik élelmiszeripari fermentációs folyamatban vehetnek részt baktériumok és gombák egyaránt?
- Heterofermentatív tejsavas fermentáció
- Homofermentatív tejsavas fermentáció
- Etilalkoholos fermentáció
- Vegyes-savas fermentáció
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
biológia, mikrobiológia, baktérium, baktériumok, gomba, gombák, élelmiszeripar, fermentáció, ipar
0
Felsőoktatás / Biológia
Válaszok
1
rigler-dia17{ Fortélyos }
megoldása
Magyarázat:
ATP előállítás szubsztrátszintű foszforilációval történik:
Ez jellemző a fermentációra, mivel a fermentáció során az ATP előállítása szubsztrátszintű foszforilációval történik, nem pedig oxidatív foszforilációval, mint a légzés során.
Szerves anyag az elektron donor:
Ez is jellemző a fermentációra, mert a szerves vegyületek (pl. glükóz) szolgálnak elektron donorként.
Szervetlen anyag az elektron akceptor:
Ez nem jellemző a fermentációra. A fermentáció során az elektron akceptorok szerves anyagok (pl. piroszőlősav vagy annak származékai). Ezzel ellentétben, az anaerob légzésben gyakran szervetlen anyagok (pl. nitrát, szulfát) szolgálnak elektron akceptorként.
Anaerob körülmények között zajlanak:
Ez jellemző a fermentációra, mivel a fermentáció általában anaerob körülmények között történik, bár léteznek fakultatív anaerob szervezetek is, amelyek fermentálhatnak oxigén jelenlétében is.
Tehát a helyes válasz az, hogy a fermentációs folyamatokra nem jellemző, hogy szervetlen anyag az elektron akceptor.
Az alábbiak közül melyik élelmiszeripari fermentációs folyamatban vehetnek részt baktériumok és gombák egyaránt?
- Heterofermentatív tejsavas fermentáció
- Homofermentatív tejsavas fermentáció
- Etilalkoholos fermentáció
- Vegyes-savas fermentáció
ChatGPT
Az élelmiszeripari fermentációs folyamatok közül az etilalkoholos fermentáció az, amelyben baktériumok és gombák egyaránt részt vehetnek.
Magyarázat:
Heterofermentatív tejsavas fermentáció:
Ebben a folyamatban elsősorban baktériumok vesznek részt. Ezek a baktériumok nem csak tejsavat, hanem más termékeket is, például etanolt és szén-dioxidot állítanak elő.
Homofermentatív tejsavas fermentáció:
Ebben a folyamatban főként tejsavbaktériumok vesznek részt, amelyek szinte kizárólag tejsavat termelnek.
Etilalkoholos fermentáció:
Ez a fermentációs folyamat magában foglalja mind a gombákat, mind bizonyos baktériumokat . Az élesztők tipikusan használatosak a sör és bor készítésében, míg egyes baktériumok is képesek etilalkoholt előállítani.
Vegyes-savas fermentáció:
Ebben a folyamatban elsősorban baktériumok vesznek részt, amelyek többféle savat (pl. tejsavat, ecetsavat) és egyéb termékeket állítanak elő.