Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromos áramkörök II.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
320
Határozd meg a nettó áramot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Adatok:

R1=360 ohm
R2=1,2 k.ohm
R3=800 ohm
V emf=28 V
2

Ahhoz, hogy meghatározzuk a nettó áramot, ismernünk kell az áramkör konfigurációját (soros vagy párhuzamos kapcsolás). Azonban az áramkör típusa megadása nélkül, a leggyakoribb feltételezés az, hogy az ellenállások sorosan vannak kapcsolva, ha nincs más információ. Ezzel a feltételezéssel haladunk tovább.

Soros Kapcsolás
Teljes ellenállás (R_total) kiszámítása:
A soros kapcsolásban az összes ellenállás összege adja meg a teljes ellenállást.
R=R1+R2+R3
Helyettesítve az adatoka R=360Ω+1200Ω+800Ω=2360Ω
Nettó áram (I) kiszámítása Ohm törvényével:

Ohm törvénye szerint a feszültség (V) és az ellenállás (R) segítségével az áram (I) kiszámítható:
I=V
-
R
I=28V
-
2360Ω
Eredmény
A nettó áram az áramkörben :≈11.86mA.

1