Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
304
3. a) Irja fel a P(5; 9) ponton átmenő, a 4x+3y=11 egyenessel párhuzamos egyenes egyenletét!
b) Irja fel a P(11; -8) ponton átmenő, a -5x+2y=1 egyenessel párhuzamos
egyenes egyenletét!

4. Határozza meg az alábbi egyenesek y=mx + b alakra rendezett:
a) Meredekségét (m)
b) Iránytangensét (tga)
c) Hajlásszögét (a)
e: 6x - 10y = 3
f: -3x + 5y = 5
a: y = -2x + 7
b: y = 6x - 11
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3.)
a.)
Először is megkell határozni az egyenes meredekségét hiszen a vele párhuzamos egyenesnek a meredeksége megkell egyezzen az eredeti egyenessel.

Átírva az egyenlet `"y"="mx"+"b"` alakra: `"y"=-4/3"x"+11/3`

Ahonnan látszik, hogy: `"m"=-4/3`

Behelyettesítve az egyenes egyik alapegyenletébe a meredekséget és az érintő pont koordinátáit.

`"y"-"y"_1="m"*("x"-"x"_1)`

`"y"-9=-4/3*("x"-5)`

`color(red)("y"=-4/3"x"+47/3)`




b.)
Ugyan úgy kell mint az a.)-t




4.)
a.)
`6"x"-10"y"=3=>"y"=3/5"x"-3/10` tehát `color(red)("m"=3/5)`

`-3"x"+5"y"=5=>"y"=3/5"x"+1` tehát `color(red)("m"=3/5)`

`"y"=-2"x"+7` tehát `color(red)("m"=-2)`

`"y"=6"x"-11` tehát `color(red)("m"=6)`



b.)
Az iránytangens maga a meredekség más szóval így nem igazán értem a kérdést :D




c.)
Hajlásszög nincs az egyeneseknél maximum irányszög tán arra gondoltál?


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0