Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S

371
Egy születésnapon 12 gyerek részére 5 óriás pizzát rendeltek . A pizzák úgy vannak elosztva , h a lehető legkevesebb szeletre vágtàk , és mindneki úgyan annyi szeletet és ugyanakkora mennyiséget kapott , hogy vágtak fel a pizzàt ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A legegyszerűbb azt csinálni, hogy mind az 5 pizzát felvágjuk 12-12 részre, és mindenki kap 5 kis szeletet. Ez a legegyszerűbb, de ennél esetleg lehet jobbat csinálni, amikor nagyobb szeletek lesznek (vagyis kevesebb szelet lesz). Azt kell kitalálni, hogy mi az a legkevesebb szelet, amit el lehet érni.

Ha a szeleteknek egyformáknak kell lenniük, akkor nincs jobb megoldás, hisz minden gyerek egy pizza 5/12 részét kapja és ez nem egyszerűsíthető tovább (nincs közös osztó).

Lehet, hogy ez a megoldás, nem tiszta teljesen a feladat számomra... De esetleg lehet, hogy trükközni kell, bár nem vagyok benne biztos. Mindenesetre olvass tovább.

Ha lehetnek más-más méretűek a szeletek, akkor is mindegy gyerek 5/12 pizzát kap. Akkor lehet azt csinálni, hogy
5/12 = 4/12 + 1/12 = 1/3 + 1/12
Mindenki kap tehát egy 1/3 méretű nagy szeletet és egy 1/12 méretű kis szeletet. Kell tehát csinálni 12 darab 1/3 méretű szeletet és 12 darab 1/12 méretűt. Ehhez 4 pizzát 3-3 részre kell vágni (lesz belőle 12 darab 1/3 méretű), az ötödik pizzát pedig 12 részre (lesz 12 darab 1/12 méretű).
Ekkor is mindenki ugyanannyi szeletet kap (mármint két szeletet) és a mennyiség is egyforma (összesen 1/3 + 1/12 = 5/12 pizza).

Ennél nagyobb szeletekre nem lehet vágni.
1