Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S

Főoldal » Általános iskola » Kémia
607
Egy születésnapon 12 gyerek részére 5 óriás pizzát rendeltek . A pizzák úgy vannak elosztva , h a lehető legkevesebb szeletre vágtàk , és mindneki úgyan annyi szeletet és ugyanakkora mennyiséget kapott , hogy vágtak fel a pizzàt ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A legegyszerűbb azt csinálni, hogy mind az 5 pizzát felvágjuk 12-12 részre, és mindenki kap 5 kis szeletet. Ez a legegyszerűbb, de ennél esetleg lehet jobbat csinálni, amikor nagyobb szeletek lesznek (vagyis kevesebb szelet lesz). Azt kell kitalálni, hogy mi az a legkevesebb szelet, amit el lehet érni.

Ha a szeleteknek egyformáknak kell lenniük, akkor nincs jobb megoldás, hisz minden gyerek egy pizza 5/12 részét kapja és ez nem egyszerűsíthető tovább (nincs közös osztó).

Lehet, hogy ez a megoldás, nem tiszta teljesen a feladat számomra... De esetleg lehet, hogy trükközni kell, bár nem vagyok benne biztos. Mindenesetre olvass tovább.

Ha lehetnek más-más méretűek a szeletek, akkor is mindegy gyerek 5/12 pizzát kap. Akkor lehet azt csinálni, hogy
5/12 = 4/12 + 1/12 = 1/3 + 1/12
Mindenki kap tehát egy 1/3 méretű nagy szeletet és egy 1/12 méretű kis szeletet. Kell tehát csinálni 12 darab 1/3 méretű szeletet és 12 darab 1/12 méretűt. Ehhez 4 pizzát 3-3 részre kell vágni (lesz belőle 12 darab 1/3 méretű), az ötödik pizzát pedig 12 részre (lesz 12 darab 1/12 méretű).
Ekkor is mindenki ugyanannyi szeletet kap (mármint két szeletet) és a mennyiség is egyforma (összesen 1/3 + 1/12 = 5/12 pizza).

Ennél nagyobb szeletekre nem lehet vágni.
1