Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S

Főoldal » Általános iskola » Matematika
525
Egy könyv oldalai hibásan vannak számozva. Öt oldalanként két oldalra ugyanaz a szám került : 1,2,3,4,5,5,6,7,8,9,10,10,11.. a könyv utolsó oldalán a 217 és szám szerepel . Hány oldalas a kionyv ? Hány szám jegyet használtak fel ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Első körben az a kérdés, hogy hány 5-tel osztható szám van 217-ig, erre a válasz az, hogy 217/5=43,4, ezt lefelé kerekítjük, tehát 43 5-tel osztható szám van, így ennyit használtak fel kétszer. 217+43=260, tehát 260 oldalas a könyv.

1-9-ig 9 szám található, ezek között két 5-ös, tehát 10 számjegyet használtak fel.
10-99-ig 90 szám van. 1-99-ig 99/5=19,8=~19 5-tel osztható van, ezek között van az 5 is, tehát 10-99 között 18 darab 5-tel osztható szám van, így 90+18=108 kétjegyű, ezekhez összesen 108*2=216 számjegyet használtak fel.
100-217-ig 127 háromjegyű szám van. 217-ig 43 5-tel osztható van, ezekből lejönnek az egy- és kétjegyűek, így 43-1-18=24 háromjegyű 5-tel osztható szám van, vagyis 127+24=151 háromjegyű, ezekhez 3*151=453 számjegyet használtak fel.

10+216+453=679 számjegyet használtak fel.
0