Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolásban szeretnék segítséget kérni!

Főoldal » Középiskola » Kémia
293
A benzol klórózásánál a keletkezett termék 64 tömeg% szenet, 4,44 tömeg% hidrogént és 31,56 tömeg% klórt tartalmazott. Add meg a keletkezett termék összegképletét, számítással bizonyítsd!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia,

a keletkezett termék összegképlete: `C_6H_5Cl` (levezetés a csatolt képen)

ellenőrzés:
ennek a vegyületnek egy mólja 112.5 gramm (moláris tömege)
ebből szén :6*12=72 gramm, ami ennek a 112.5 grammnak a 64 tömeg%-a.
ebből hidrogén: 5*1=5 gramm, ami ennek a 112.5 grammnak 4.44 tömeg%-a.
ebből klór: 1*35,5=35,5 gramm, ami ennek a 112.5 grammnak a 31,56 tömeg%-a.

Az ellenőrzés kijött, így a kapott megoldás jó.

Esetleg kérdésed van, nyugodtan írj!

-Gy.R.
Módosítva: 2 éve
0