Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozd meg a húrtrapéz területét ha alapjai 21 és 27cm , szárai pedig 15 cm hosszúak. Egészíts kerékre ha nem egész szám jön ki!

Főoldal » Középiskola » Matematika
303
Határozd meg a húrtrapéz területét ha alapjai 21 és 27cm , szárai pedig 15 cm hosszúak. Egészíts kerékre ha nem egész szám jön ki!
Valaki tudna segíteni esetleg ? :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, trapéz, Terület, számolás, képlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Az alapokból kijön az egyik oldalsó derékszögű háromszögre (mindkettőre igaz), hogy: ((27-21)/2)² + M² =15², melyből 9 + M²= 225 → M²=225-9= 216 , négyzetgyök-vonással kapjuk, hogy M=√216=14,7 cm (ennyi a trapéz magassága).

T (húrtapéz)=((21+27)·14,7)/2= 705,453/2= 352,73 cm² , azaz kerekítve kb. 353 cm² a trapéz területe!
0

Csatoltam képet.
0